Tudtad, hogy nem minden termálvíz gyógyvíz? | Ellipsum Élmény- és Strandfürdő

Sokan szinonimaként használják a termálvíz és a gyógyvíz kifejezéséket, de ha jobban utána nézünk a témának, akkor jelentős különbségeket vélhetünk felfedezni köztük. Természetesen nem véletlen, hogy párban emlegetik a két víztípust, mert elég nagy a közös metszetük.

Sokaknak újdonság lehet, de az Ellipsum Élményfürdőt is a Miskolctapolcai Barlangfürdő karsztkútja látja el termálvízzel, ami egyedülálló Európában. Nyugodtan felvetődhet a kérdés, hogy miért is állíthatjuk azt, hogy nincs még egy ilyen karsztforrás? A Barlangfürdőt és ezáltal az Ellipsumot is egy úgynevezett pozitív kút táplálja, ami azt jelenti, hogy folyamatosan jön belőle a termálvíz. A különlegessége nem abból adódik, hogy állandó vízellátást biztosít két fürdő részére is, hanem hogy ez egy melegvizes karsztforrás, ellentétben más forrássokkal. Állandó 31,5°C-os hőmérsékletű termálvíz jön fel a mára már szabályozott, 28 méter mély kútból.

Itt el is érkeztünk az első lényeges különbséghez a termálvíz és a gyógyvíz között, méghozzá a vízhőmérséklethez. Magyarországon 30°C-os hőmérsékletet kell meghaladnia a víznek, hogy termálvízről beszélhessünk, még gyógyvíz esetében ez elérheti a 70°C is. Tehát a Várhegy melegvizes forrásának köszönhetően kevesebb energiát vesz igénybe a termálvizes medencéink felfűtése, mint a gyógyvizes medencék visszahűtése. A termálkút egyediségét még a kút mélységének is köszönhetjük, mert közel 30 méteres mélysége eltörpül a hasonló 1200-2000 méteres gyógyvizes kutakhoz képest.

Vízhőfok

 • Sakkmedence
  34-36 °C
 • Pezsgőmedence
  34-36 °C
 • Wellness-medence
  34-36 °C
 • Élménymedence
  32-34 °C
 • Kültéri ülőmedence
  36-38 °C

Ezen kívül a másik lényeges különbség az oldott ásványianyag tartalomban rejlik, aminek köszönhetjük az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását. Gyógyfürdők esetében az oldott ásványianyag tartalom a vízben 1000 mg/l feletti, még a mi termálvizes medencéinkben nem haladja meg az 520 mg/l-t. Emiatt van feltüntetve minden gyógyvizes medence mellett, hogy 15-20 percnél többet nem tartózkodhatnak a vízben egyhuzamban és 14 éves kor alatt nem is ajánlott. Termálvizes fürdőnél nincs ilyen megkötés, aminek köszönhetően időkorlát nélkül, valamint korhatár nélkül, bárki élvezheti a fürdőzés élményét.
Összeségében elmondhatjuk, hogy nem minden termálvíz gyógyvíz, de minden gyógyvíz termálvíz is egyben.